2021-01-27 07:55:27• hírek • Szatmár.ro

Új épületszárnnyal bővül a közeljövőben a Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Virág Botond felvétele
Virág Botond felvétele

Az építkezési engedély jóváhagyására csütörtöki tanácsülésén tervez rábólintani a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a beruházás finanszírozója.

Egyre szűkösebben férnek el a Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai a tanintézmény falai között. Habár az osztálytermek száma elegendő, az iskola adottságai mégsem elégítik ki mind a 640-nél is több diák igényeit.

A bővítés gondolata már a pandémia előtt megfogalmazódott az iskola vezetőségében, így megkezdődtek a polgármesteri hivatallal közös tárgyalások. Felmerült ekkor egy félmanzárdos megoldás lehetősége is, de annak költségei magasabbak lettek volna, mint egy új épületszárny megépítéséé, ezért végül utóbbi mellett döntöttek – magyarázta szerkesztőségünknek Gnándt Zoltán iskolaigazgató.

Gnándt Zoltán iskolaigazgató

„Még a krízishelyzet előtt elkezdtünk tárgyalni egy esetleges bővítésről a polgármesteri hivatallal, mivel úgy láttuk az épület jelenlegi szerkezete nem tudja kiszolgálni a jelenlegi diáklétszámot. Évek óta nem esett 640 alá a diákjainak száma, aminek nagyon örülünk, viszont ennyi diákkal nem fogunk így elférni. Az osztálytermeket tekintve ugyan elférünk, de a tanári, a könyvtár, a díszterem, a szaklaborok mind olyan, az oktatáshoz elengedhetetlen termek, amelyeknek nincs meg a helye” – fogalmazott az igazgató.

Mivel a polgármesteri hivatal pozitív hozzáállást tanúsított az ügy kapcsán, megkezdődtek a tervezések, és papíron létrejött egy megközelítőleg 250 négyzetméter alapterületű, kétszintes (földszint és emelet) multifunkcionális épület. A tervek szerint itt lesz majd a könyvtár, az olvasóterem, az informatikaterem és az új díszterem is.

„Nagyon jó tervek születtek meg, bízunk benne, hogy a városi tanács rábólint a kivitelezésre és a tervekből valóság születhet” – mesélte lelkesen az igazgató. Elmondta továbbá azt is, amennyiben az engedélyeztetések és az építési ritmus engedni, és minden a tervek szerint fog haladni, az épület falai már szeptemberre fel lesznek húzva, sőt, jövő nyár kezdetére már funkcionális is lehet az új szárny.



„Ugyanakkor reméljük, hogy a megszabott költségvetést teljes mértékben megítélik majd az iskola számára, mert szeretnénk egy minőségi épületet létrehozni, hiszen nem csak néhány évre építkezünk, hanem több generáció számára” – mutatott rá Gnándt.

Az új épületszárny egyébként az udvaron, a tornaterem szomszédságában kap majd helyet, egy a sportpályából leválasztott területen.


Az építkezési engedély jóváhagyásáról csütörtöki tanácsülésén dönt majd a helyi önkormányzat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: